Artikel 18 Arbowet – Preventief Medisch Onderzoek

Home » Werkgevers » Artikel 18 Arbowet – Preventief Medisch Onderzoek

Artikel 18 Arbowet

De wettelijke verplichting, nut en noodzaak van Preventief Medisch Onderzoek

Regelmatig uitvoeren van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is wettelijk verplicht om de gezondheid van medewerkers te bewaken en beschermen. Artikel 18 van de Arbeidsomstandighedenwet omschrijft het hoe en waarom.

Voordelen

  • Arts (BIG-geregistreerd)
  • Bij u op locatie
  • Vast contactpersoon/aanspreekpunt
  • Groepsrapportage werkgever
  • Gecombineerd met beroepskeuring

Wat zegt de wet?

Artikel 18: “De werkgever stelt de werknemers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich brengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.” Bron: wetten.overheid.nl

De meeste PMO’s worden eens per 3 jaar uitgevoerd. Alhoewel het wetboek niet duidelijk voorschrijft wat ‘periodiek’ is, zijn er voor een aantal beroepen zoals binnenvaartschipper wél duidelijke termijnen gesteld. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom de frequentie van het PMO hoger is:

Arbowet artikel 18, ministerie van SWZ, die het PMO een wettelijk kader geeft.

Groot blootstellingsgevaar

Werknemers die vaak worden blootgesteld aan potentieel gevaarlijke situaties, werken met gevaarlijke stoffen of anderzijds een hoog risico lopen op arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s, kunnen vaker een PMO aangeboden krijgen.

Hoge risico’s/gevolgen omgeving

Werknemers die werken met groot materieel of waarbij de omgeving in een potentieel gevaarlijke situatie terecht kan komen, kunnen vaker in aanmerking komen voor het PMO.

Extra zorg vanuit werkgever

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis volutpat, felis nec rhoncus convallis, nulla massa iaculis purus, eu tempor ligula libero sed arcu. Etiam sagittis elementum velit id vestibulum. Suspendisse ac risus lacus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

Wettelijke inhoud van een PMO

Iedere functie kent specifieke gezondheidsrisico’s. Zo loopt een productiemedewerker een risico op gehoorbeschadiging, een lasser long- of oogaandoeningen en een beeldschermwerker een risico op KANS (Klachten aan Armen, Nek & Schouders). Deze risico’s zijn wettelijk en in de RI&E vastgelegd.

Daarom is ieder PMO maatwerk. De arts en assistent zorgen dat ieder onderzoek de juiste focus heeft en de persoonlijk gezondheidsrisico’s opspoort.

Een tagcloud (Woordenwolk) van onderwerpen die in het PMO (artikel 18) worden behandeld door de arts.

Wettelijke verplichte beroepskeuringen zoals bodemsaneringskeuringen, chauffeurskeuringen en asbestkeuringen gecombineerd met een PMO? Geen probleem. Kosteneffectief voor werkgever, gemakkelijk voor de werknemer.

De kosten van een PMO lopen uiteen. Voor een indicatie van de kosten maken we graag een afspraak met u. Neem contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek.